300

Yönetmen Zack Snyder Senaryo Zack Snyder, Kurt Johnstad Oyuncular Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham, Dominic West, Vincent Regan Filmin Türü Aksiyon, Savaş Orijinal Adı 300 Yapımcı Firma Warner Bros. Pictures, Hollywood Gang Productions Yapım Yılı 2007 Yapım Ülkesi ABD Orijinal Dili İngilizce Filmin Süresi 117 dakika Resmi Sitesi http://300themovie.warnerbros… Dağıtıcı Firma Warner Bros Vizyon Tarihi 16.03.2007

Frank Miller‘in grafik romanından uyarlanan “300 Spartalı”, M.Ö. 480 yılında geçen Thermopylae savaşını konu alıyor. Filmde Sparta Kralı’nın ordusu ile Pers ordusu arasında başlayan savaş tüm Yunanistan’ın Persler’e karşı birlik olmasını sağlar. Sparta Kralı Leonidas (Gerard Butler) ve emrindeki 300 Spartalının Pers Kralı Xerxes’in büyük ordusuna karşı duruşu başta ölümüne bir savaştır. Ancak bu durum dünyada ilk demokrasinin kuruluşuna da yardımcı olacaktır.

Antik Yunan dönemindeki destansı Termofil savaşını anlatan ve Irak’taki savaş ile arasında bağlantı kurulan ‘300 Spartalı’ adlı film, ABD’de gösterime girdiği haftasonunda gişe rekoru kırdı.

Görüntü ve ses efektleriyle görsel bir şölen olarak nitelenen ve 3 bin 103 sinema salonunda gösterilen film, ABD’de gösterime girdiği haftasonunda 70 milyon dolardan fazla gelir sağladı.

Ünlü yazar Frank Miller’in aynı adlı çizgi romanından beyazperdeye aktarılan filmde, Yunan askeri Leonidas komutasındaki 300 askerin, Heşayer Şah’ın 120 bin kişilik ordusuna üç gün boyunca direnişi anlatılıyor .

Şiddet ve kan görüntüleriyle dolu sahneleriyle dikkat çeken ve IMAX formatında da izlenebilen film için kimileri, Başkan George Bush’un Irak’taki başarısızlığına gönderme yapıldığı ve dünyayı yönetmek isteyen Pers imparatoru Kserkses’in Başkan Bush ve Irak kararlarını temsil ettiğini düşünüyor.

Filme konu olan epik savaş, milattan önce 480 yılında Yunan şehir devletlerinden oluşan bir ittifakın Termofil’deki dağ geçidinde kendisinden çok daha kalabalık istilacı Pers ordusuyla yaptığı savaşı anlatıyor.

Kral Leonidas komutası altındaki küçük bir ordu, Kserkses’in devasa ordusunun geçebileceği tek yolu kapar. Pers ordusu saldırır, fakat Yunan ordusuna oranla verdikleri büyük kayıplar sonunda geri çekilmek zorunda kalır. Bu durum ikinci günde de devam eder.

Üçüncü günde Efialtes adında yerli sakinlerden biri Yunanlara ihanet eder ve Yunan hatlarının arkasına açılan bir yol gösterir. Ordunun geri kalanının bertaraf edilmesiyle Kral Leonidas ve koruması 300 Spartalı ve 700 kişilik Tespia ordusu, ölüme gittiklerini bile bile ordunun geri kalanının kaçmasına fırsat vermek için geride kalırlar.

    





Merhabalar 16 Mayıs 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı BATU ÖĞÜT yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, 300 başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.



0 yorum:

Yorum Gönder