Hristiyanlıkta 13 Sayısı ve Cuma Gününün Uğursuzluğu
Günümüzde bazı insanlar 13 sayısını ve cuma gününü uğursuz kabul etmektedirler. Bu inanç daha çok hristiyanlar arasında yaygındır. Bu inanç toplumun farklı kesimlerine kadar yayılmıştır. Bu yaygınlaşan inanç kişilerin günlük yaşamını bile etkilemektedir.
13 Sayısının Uğursuz Kabul Edilme Nedenleri
Hikayesi mitolojik tanrıların yaşadığına inanılan İskandinavya’ya dayanmaktadır. Mitoloji tanrıların bulunduğu çağda güzellik tanrısı Balder’di. Balder birgün evinde ziyafet vermek ister. Bu ziyafete 12 kişi davet etmiştir. Yalanların ve hilelerin tanrısı olan Loki bu davete katılmak istemiştir. Fakat davet edilen 12 kişi arasında bulunmamaktadır. Zorla 13. kişi olarak katılmak ister. Ve davete 13. kişi olarak katılır. Loki, çıkan tartışmada güzellik tanrısı olan ve diğer tanrılar tarafından çok sevilen Balder’i öldürür.
Anlatmış olduğum mitolojik hikaye İskandinavya’dan Avrupanın güneyine doğru yayılmaya başlar. Bu masal Hristiyan din adamları tarafından da kabul görür. Hristiyan din adamları biraz hikayeyi Hz. İsa ya göre uyarlayarak hristiyan halka anlatmaya başlar.
Hikayenin Hristiyanlığa uyarlanmış şekliyle:
Hz. İsa birgün 12 havarisi ile birlikte yemek yemektedir. Bu davete 13. kişi hain Judas da katılmak ister. Bu yemekten kısa bir süre sonra Hz. İsa çarmıha gerilerek öldürülür.
Bu hikayeye dayanarak Hristiyanlar normal günlük yaşamında bile 13 kişi bir araya gelmemeye gayret gösterirler. Şayet geldikleri taktirde aralarından birinin tarafından meydana bir felaket getirileceğine inanırlar.
13 Sayısının uğursuzluğu günlük yaşama da etki etmektedir. Örnek verecek olursak;
Bazı ülkelerde kapılara 13 numarası verilmez. Bazı firmaların uçaklarında 13. koltuk sırası yoktur. Apartmanlarda ve otellerde 13. katın ismi farklıdır. Genellikle 12A kabul edilir. Alışveriş oranları ayın 13’ünde bir hayli düşmektedir.Son zamanlarda Nasa’nın insanla birlikte ay yolculuğunun 7. uçuşu olan Napollo 13 ‘ün de başarısız olması bu sayıya bağlanmaktadır.
Bu inanç artık korku hastalığı olarak literatüre girmiştir. Bu hastalığın adı ‘ triskaidekaphobia’ olarak bilinmektedir.
Kimi toplumlar ise 13 sayısını uğurlu görmektedir. Örnek verecek olursak Meksika’da, Kelkit ve Germenlerde bu sayı kutsal kabul edilmektedir. Çogu insanın şanslı sayısı 13 dür.
İslam dünyası ise 13 sayısına önem vermektedir. Müslümanlar için önemli olan bazı olayların gerçekleşme tarihinden hareket ederek rakamlar toplanmaktadır. Örneğin Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.v)’ın doğum tarihi 571 dir ve rakamları toplamı 13’dür.
Farklı bir önek verecek olursak İstanbul 1453 yılında fethedilmiştir. Rakamları toplamı yine 13’dür. Dini açıdan yaklaşacak olursak, bunların İslam dininde karşılığı yoktur. Dinimiz hiçbir şeyi uğursuz saymamıştır.
Hristiyanlıkta Cuma Gününün Uğursuz Kabul Edilmesi
Cuma gününün uğursuz sayılmasının hikayesi ilk insanlara kadar gitmektedir. Adem babamız ve Havva annemiz cennete iken her şeye ulaşabiliyordu. Ancak onları yoldan çıkarmak isteyen Şeytan vardı. Şeytan Hz. Adem’e kibri yüzünde diğer melekler gibi secde etmemişti. Bir gün Havva anamız ile Adem babamız şeytanın kandırması sonucu Allah tarafından yasak edilen meyveden yemişlerdir. Bu meyveyi yedikler gün ise Cuma’dır. Böylece onların cennetten Cuma günü kovulması, bazılarına cuma gününü uğursuz kılmıştır.
Ayrıca Hz. Nuh zamanında meydana gelen büyük sel Cuma günü gerçekleşmiştir. Hz. İsa cuma günü çarmıha gerilmiştir.
Sonuç olarak bu inanç bazı insanlar tarafından kabul görmüştür. Müslümanlıkta böyle bir inanç bulunmamaktadır. Bunun yanında İslam dini göre Hz. Adem Cuma günü yaratıldığı için Cuma gününe daha fazla önem vermektedir.
Merhabalar 22 Haziran 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı KAAN SELEK yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Hristiyanlıkta 13 Sayısı ve Cuma Gününün Uğursuzluğu başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.
0 yorum:
Yorum Gönder