Kollajen Arttırıcı Yiyecekler
Cildin genç görünümünü muhafaza etmek istiyorsanız, kollajen arttırıcı besinlerin önemini unutmamak gerekir. Kollajen cilde destek ve esneklik sağlayan önemli bir yapısal proteindir. Kolajen üretimini arttıran gıdalar hakkında daha fazla bilgi için makaleyi okumaya devam edin.
Cilde yapı ve güç kazandıran çözünmez, lifli bir protein olan kollajeni arttırıcı besinler yemek cildi sağlıklı tutmak için kişiye fayda sağlar. Kollajen derinin bağ dokusunun önemli bir bileşenidir ve epidermisin altında bulunmaktadır. Kollajen doğal olarak vücutta meydana gelmesine rağmen, üretimi artan yaşla birlikte azalır. Kollajenin azalması ise cildin sıkılığını ve esnekliğini olumsuz etkiler. Bu yaşlanma belirtileri kollajen artımına yardımcı gıdalar alarak geciktirilebilir ve hatta tersine çevrilebilir.
Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler ( örneğin fındık, soğuk su balıkları ve keten tohumu) antioksidanlar açısından zengin gıdalar (örneğin fasulye ve çilek) ve C vitamini açısından zengin besinler (örneğin narenciye) kollajen arttırıcı besinlerin başında gelmektedir. Bu besinlerin sağlıklı cildinizi korumaya yardımcı olan kollajen üretimini nasıl arttırdığı ile birlikte bu besinlere örnekler vereceğiz.
Narenciye:
Yüksek C vitamini içeriği nedeni ile, turunçgiller kollajen üretimine katkıda bulunabilir. Antioksidan aktiviteye sahip C vitamini, kollajeni zayıflattığı bilinen serbest radikalleri temizlemektedir. Yani portakal, greyfurt ve limon gibi C vitamini yönünden zengin meyveler kollajenin korunmasına yardımcı olur ve cilt sağlığını korumayı sağlar. C vitamini ayrıca kollajen dokusunu güçlendirmek için çalışan lizin ve prolinin sırasıyla hidroksil lizin ve hidroksiproline dönüşümünü kolaylaştırır.
Kırmızı Sebzeler:
Pancar ve domates gibi kırmızı sebzelerde bulunan iki güçlü antioksidan likopen ve antosiyaninler, prokollajen (kollajenin öncüsü) seviyelerini arttırmaya yardımcı olur. Prokollajen eksikliği derideki elastikiyet ve sıkılık kaybından sorumludur. Yani, bu sebzeler dolaylı olarak kollajen üretimini teşvik etmektedir ve cilt kırışıklıklarını azaltmaktadır. Ayrıca bu antioksidanlar cildi UV ışınların zararlı etkilerinden korumaktadır, UV ışınların cildi yaşlandırdığı bilinmektedir.
Böğürtlengiller:
Düzenli olarak çilek, yaban mersini, böğürtlen gibi meyveler yemek cildinizi esnek ve yumuşak tutmanıza yardımcı olabilir. Bu meyveler, kollajeni serbest radikal hasarına karşı koruyan antioksidanlar olan “proantosiyanidinler” bakımından son derece zengindir. Bu güçlü antioksidanlar sadece serbest radikalleri nötralize etmez aynı zamanda kollajenin işlevini optimize etmeye katkıda bulunabilir.
Turuncu Sebzeler:
Havuç, kabak, balkabağı, patates gibi sebzeler kollajen üretimini artırmaya yardımcı olan bir besin ögesi A vitamini açısından zengindir. Donuk cilt, kırışıklık ve çizgilerin oluşumu A vitamini eksikliği ile bağlantılı olmuştur. Yani, pürüzsüz, esnek bir cilt için, yeterli miktarda portakal yediğinizden olduğundan emin olun.
Ananas:
Bromelain, ananas içinde mevcut doğal bir enzimin kollajen oluşumunu desteklemek için etkili olduğu bulunmuştur. Ağızdan alındığında, bu anti-inflamatuar enzimin yaralar ile ilişkili dokulardaki şişmeyi azalttığı bulunmuştur. Aynı zamanda kollajen ve derinin sağlıklı bağ dokusunu yeniden inşa etmek için yardımcı olabilir. Yani sıkı, güçlü ve sağlıklı kollajen için yeterli miktarda ananas yediğinizden emin olun.
Sarımsak:
Sarımsak kollajen sentezinde yardımcı organokükürt bileşiklerin mükemmel bir kaynağıdır. Kükürt cildin bağ dokusu işlevini destekler. Yani, yemeklerinize bir kaç diş çiğ sarımsak eklemek cilt sağlığınızı geliştirmeye yardımcı olan en yüksek değerli kükürt bileşiklerinin bazılarını sağlayabilir.
Yeşil Sebzeler:
Kollajen arttırıcı bir diyet C vitamininin zengin kaynaklarından biri olarak kabul eden koyu yeşil sebzeler olmadan eksiktir. Kuşkonmaz, lahana, marul ve lahana gibi koyu yeşil sebzeler yüksek C vitamini içerikleri sayesinde cildin kollajen liflerine zarar veren serbest radikalleri önlemektedir. Serbest radikallerin derinin bu önemli bir yapısal bileşenine zarar verdiği bilinmektedir. Ancak C vitamini serbest radikal hasarı ile mücadele etmektedir ve kollajeni korumaktadır böylece sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.
Yumurta Beyazı:
Lisin ve prolinin sağlıklı kollajen oluşumunda önemli bir rol oynayan iki temel amino asit olduğu görülmektedir. Aslında, bu amino asitler kollajenin yapı taşlarıdır ve doğal kaynaklar aracılığıyla alımları doku sıkılığını artırmak için en iyi yollarından biridir. Yumurta akı önemli miktarda lizin ve prolin içerir, dolayısıyla beslenmenize yumurta akı dahil etmek cilt görünümünü iyileştirmek için harikalar yaratabilir.
Balık:
Balık, kollajene saldırıp zarar verdiği bilinen bazı enzimlerin üretimini bloke etmektedir. Ayrıca içerdiği omega-3’ün inflamasyonu azalttığı bilinen antiinflamatuvar faydaları da vardır. Kontrolsüz inflamasyon kollajeni zayıflattığı için, balığın bu anti-enflamatuar aktivitesi kollajen işlevini destekler. Yani omega-3’ün kollajenin bir destekçisi olduğunu söyleyebiliriz. Pürüzsüz ve parlak bir cilde sahip olmak için bir kaç porsiyon somon ve sardalya alarak omega-3 alımını arttırdığınıza emin olun.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/collagen-boosting-foods.html
Yazar: Tülay Arsoy
Merhabalar 23 Haziran 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı HAMZA ÖLÇÜCÜ yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Kollajen Arttırıcı Yiyecekler başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.
0 yorum:
Yorum Gönder