Psittakoz Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dünya toplumlarında en sık görülen bulaşıcı hastalıklardan biri de psittakoz hastalığıdır. Özellikle güvercinlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde sık görülebilen psittakoz hastalığı diğer birçok bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi çeşitli belirtiler doğrultusunda etkisini göstermekte ve etkisini gösterdiği bir müddet sonrasında ise bireyin hastalanmasına neden olabilmektedir.

Genellikle papağan ve güvercinlerden bireylere bulaşabilen psittakoz hastalığı taşıdığı olumsuz riskleri sayesinde mutlak tedavi gerektirmektedir. Uzmanların yaptığı birçok açıklamaya göre ölümcül bir bulaşıcı hastalık olmayan fakat bireyin ciddi anlamda rahatsızlık duymasına neden olabilen ve bunun akabinde etkisini uzun müddetler sürdürmesi durumunda bireyin en başta iş ve sosyal aktiviteleri olmak üzere birçok günlük faaliyetlerini ciddi oranda olumsuz etkileyebilen psittakoz hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmasının yanı sıra aynı zamanda diğer birçok hastalıklarda olduğu gibi çeşitli enfeksiyonel özellikler de taşımaktadır.

Daha çok kuş besleyen ve günün önemli bir kısmını kuşlarla beraber geçirmekte olan bireylerde görülebilen psittakoz hastalığı aynı zamanda hayvanat bahçelerinde de sık görülen hastalıklardandır. Dolaysıyla Sağlık Bakanlıklarının emriyle özellikle hayvanat bahçelerinde çalışmakta olan bireyler psittakoz hastalığından korunmak adına ağız bölümüne ve el kısmına özel koruyucu cihazlar takmakta ve bu sayede psittakoz hastalığından korunmaktadırlar.

Psittakoz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diğer birçok bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi psittakoz hastalığında da birçok belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır;

Ateşin yükselmesi: Diğer birçok bulaşıcı hastalıkların genel belirtilerinden olan vücut ateşinin yükselmesi belirtisi aynı zamanda psittakoz hastalığının da önemli belirtilerindendir.

Baş ağrısı: Yine diğer birçok bulaşıcı ve enfeksiyonel hastalıkların ana belirtilerinden biri olan baş ağrısı belirtisi aynı zamanda psittakoz hastalığının da önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Çoğu zaman kısa süreli olabilen baş ağrısı durumu nadiren de olsa etkisini uzun süreler devam ettirebilmektedir.

Titreme ve ishalin görülmesi: Psittakoz hastalığının en belirgin belirtilerinden biri de hastalığın kendini göstermesiyle birlikte vücutta meydana gelen titreme durumu ve buna bağlı olarak ishal durumunun meydana gelmesi durumudur. Özellikle de ishal belirtisi çoğu kez etkisini uzun müddetler boyunca koruyabilmekte ve bu sayede bireyin ciddi anlamda sıkıntılar yaşamasına neden olabilmektedir.

İştahın kesilmesi: Psittakoz hastalığının bir başka belirtisi ise iştahın aniden veya bir müddet sonrasında kesilmeye başlamasıdır. Genellikle çok uzun süreler devam etmeyen iştah kesikliği durumu hastalığın tamamen iyileştirilmesiyle birlikte eski özelliğini tekrar kazanmaktadır.

Sık tekrarlanan burun akıntısı: Psittakoz hastalığının en belirgin belirtilerinden biri de sık tekrarlanan burun akıntısıdır. Özellikle hastalığın kendisini göstermesiyle devam eden burun akınıtısı durumu çoğu zaman etkisini uzun müddetler boyunca koruyabilmektedir.

Psittakoz Hastalığı Daha Çok Kimlerde Görülmektedir?

Yukarıda da belirtildiği üzere psittakoz hastalığı güvercin ve papağan cinsi kuşlardan bireylere bulaşmaktadır. Bununla birlikte psittakoz hastalığı genel olarak şu bireylerde çok daha fazla görülmektedir.

– Hayvanat bahçelerinde çalışan bireylerde
– Evinde güvercin ve papağan cinsinden kuşlar besleyen bireylerde
– Günün önemli bir kısmını kuşlar arasında geçiren bireylerde
– Kuş ticaretiyle uğraşan bireylerde psittakoz hastalığı çok daha sık görülmektedir.

Psittakoz hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Diğer birçok bulaşıcı ve enfeksiyonel hastalıkların tedavisinde olduğu gibi psittakoz hastalığının tedavisinde de çoğunlukla antibiyotik türü olan ilaçlar kullanılmaktadır. Oldukça başarılı sonuçlar verebilen antibiyotik ilaçlar sayesinde psittakoz hastalığı kısa süre sonrasında etkisini tamamen kaybedebilmekte ve bunun sonucunda ise hasta psittakoz hastalığından tamamen kurtularak ilgili doktorun uygun görmesine bağlı olarak hastanede veya da evinde bir müddet istirahat ettikten sonra günlük aktivitesine kaldığı yerden devam edebilmektedir. Psittakoz hastalığı her ne kadar ölümcül bir hastalık olmasa da etkisini gösterdiği anlardan itibaren bireyin her bakımdan rahatsızlık duymasına neden olduğundan mutlaka tedavi gerektirmekte ve bununla birlikte psittakoz hastalığının tedavi sürecinin başarılı neticeler verebilmesi için bu hastalığın henüz ilk belirtilerinin görülmesi durumunda bireyin hemen ilgili doktora başvurması gerektiği de ayrıca önemlidir.

Not: Makale bilgilendirme amaçlıdır. Reçete değildir.

Kaynakça:
www.genelhastalık.com

www.yenitedavi.com

Yazar: Ensar Türkoğlu



Merhabalar 25 Haziran 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı YALMAN EKE yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Psittakoz Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.



0 yorum:

Yorum Gönder