Bilgisayarda Birden Fazla İşletim Sistemi Aynı Anda Nasıl Çalıştırılır?
Artık bilgisayarlarda birden fazla işletim sistemi kullanılabilmektedir. Her ne kadar en çok kullanılan işletim sistemi Windows olsa da Mac OS X ve Linux gibi diğer işletim sistemleri de bazı özelliklerinden ötürü tercih edilebilmektedir. Bazen de bilgisayarda aynı anda iki ya da daha fazla işletim sisteminin kullanılması gerekebilmektedir.
Peki bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi aynı anda nasıl çalıştırılır? Bu işlem birkaç farklı yolla yapılabilmektedir:
Dual Boot ya da Çift Önyükleme Yolu: Bilgisayarlarda birden fazla işletim sistemini aynı anda kullanabilmek için ilk bulunan yöntem Dual Boot, yani Türkçe adıyla çift önyükleme yoludur. Dual boot (çift önyükleme) kullanıcının bilgisayarına iki işletim sistemini aynı anda yüklemesi demektir. Bu yöntem ile kullanıcı bilgisayarı ilk açtığında PC kullanıcıya açılışta hangi işletim sistemi ile açmak istediğini sormaktadır.
Çok sıkıcı gibi görünen bu metot, güncellenmiş işletim sistemleri çift önyükleme işlemine uyumlu olarak dizayn edilmesinden dolayı artık kolayca iki işletim sistemi bir bilgisayarda kullanabilmektedir.
Yüksek performans, bu dual boot işleminin kullanıcılara sağladığı en önemli artılardan biridir. Dual Boot yöntemi, bir bilgisayarda sanal makine çalıştırma gibi sistem kaynaklarının aynı anda iki işletim sistemine paylaştırmamaktadır. Sahip olunan tüm donanım gücü bir tek işletim sistemine aktarıldığı için en yüksek verim alınmaktadır. Bu özelliğinden dolayı yüksek verim gerektiren oyun ya da render gibi işlemlerde kullanıcıların işine yarayan bir çözüm yoludur.
Dual Boot ön yükleme işlemini yapabilmek için bilgisayarın sabit diskinin birden çok kısma ayrılması ya da birden çok sabit disk kullanılması gerekmektedir. Çift ön yükleme yöntemi ile her işletim sistemi başka bir sabit diske yüklenir. Eğer bu sabit disk bölümlerine ya da hard disklere Windows işletim sisteminin farklı seçenekleri yükleniyorsa büyük bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Fakat Windows ile birlikte Linux gibi bir işletim sistemi yüklenecekse bu diskler arasında dosya aktarımı yapılamamaktadır. Bunun nedeni de Windows, Linux ya da Mac OS X gibi işletim sistemlerinden farklı bir dosya sistemi kullanmaktadır. Farklı dosya sistemleri ile oluşturulan dosyaların bazı yazılımlar yardımıyla birbirine dönüştürülebilmesi mümkündür.
Dual Boot işletim sisteminin kullanıcıları rahatsız eden bir yönü ise iki işletim sistemi arasında geçiş yapabilmenin biraz zaman alıyor olması ve bunu yaparken her seferinde bilgisayarın yeniden başlatılmasının gerekiyor olmasıdır.
Sanal Makine: Kullanıcıların bilgisayarlarda birden fazla işletim sistemini aynı anda çalıştırmalarını sağlayan ikinci yol ise sanal makine adı verilen yoldur.
Sanal makine esas olarak bilgisayar üzerinde birden fazla programlar yardımıyla diğer bir işletim sisteminin bir pencerede çalıştırılması demektir. Bu yöntem yardımıyla Windows ya da Mac bilgisayarlarda Virtualbox türünden bir program yardımıyla yeni bir pencerede farklı bir işletim sistemi ya da kullanılan işletim sistemine ait değişik versiyonları çalıştırılabilmektedir.
Yazar: Ensar Türkoğlu
Merhabalar 19 Mayıs 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı HAYDAR KAYA yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Bilgisayarda Birden Fazla İşletim Sistemi Aynı Anda Nasıl Çalıştırılır? başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.
0 yorum:
Yorum Gönder