Pic Programlama Nedir?
Teknolojinin gelişmesi ve daha küçük boyutlarda transistörlerin üretilmesiyle birlikte mikroişlemcilerde hem küçüldü, hemde ucuzladı. Bugün kolunuzda ki dijital saatin, evinizdeki fırının, bulaşık makinesinin ve aklınızıa gelen, birçok elektronik aletin içerisinde bu küçük mikroişlemciler bulunmaktadır. Dahası çocuklarınızın oyuncaklarında bile bu çiplerden vardır. Piyasada amatör elektronikçilerin kullandığı 16F84-16F84A-16F877 gibi modeller en çok bilinenleridir. Bu 16F84A’ların fiyatı yaklaşık günümüzde 5TL dir.
Bu küçük ama maharetli çiplerle neler yapabiliriz peki?
Bu mikroişlemciler, tek başlarına kullanılamaz, öncelikle bunların programlanması ve bir elektronik devre haline getirilmesi geretkir. Bir pic i programlamak için öncelikle bir pic programlama yapmaya yarayan derleyici dediğimiz paket bilgisayar programı lazımdır. CCS, Proton Pic Basic bunlardan birkaçıdır. Proton ile daha çok amatör programlamalar yapılırken CCS ile daha detaylı programlar hazırlanabilmektedir. Eğer amacınız bu işte profesyonelliğe gitmek, yada sınırlı kalmayıp, daha ilginç devreler hazrılamak isteniyorsa, CCS ile başlanması mantıklıdır.
Bir pic ile, fli-flop denilen polis sirenine benzer, zamanlamasını ayarlayabileceğiniz yanıp sönen lambalar yapabilirsiniz, bir tabelada kayan yazı hazırlayabilirsiniz, reklam tabelaları hazırlayabilirisiniz. Veya, bir LCD ekran üzerine istediklerinizi yazdırabilirsiniz. Biraz daha detaya inip, bir dijital saat, termometre, nem ölçer vs gibi birçok devre hazırlanabilir.
Bunun için ihtiyacınız olan şeyler öncelikle bir pic, bu pici programlamak için bir paket program, ve bu programı pice yüklemek için gerekli olan bir soket. Bu soket pic için özel hazırlanmıştır, internetten araştırdığınızda bunu temin edebileceğiniz yerler bulmanız mümkündür. Ben burada ileriki aşamalarda, hazırlanmış devre örnekleride yayınlamayı düşünüyorum. İlgilenenler yazılarımızı takip ederlerse, görebileceklerdir. Resimde pic programla için kullanılan, bilgisayara bağlanan soketi görebilirsiniz.
Bir amatör olarak nerden başlanmalı?
Bu işe yeni başlıyorsanız ve bir amatörseniz, ilk aşamadan harika devreler hazırlamanız mümkün değil, bunun için öncelikle bir lambayı yakıp söndürebilme kabiliyetini kazanmanız lazım. Bunun denemek için yine oturup devre hazırlamanız gerekmez, bu işi sizin yerinize yapan similatör programlar mevcuttur, örneğin ISIS 7 Professional bu similatörlerden en çok kullanılanıdır. Burada bir devreyi hazırlayıp çalıştır komutuyla test edebilirsiniz. Bunun en büyük avantajı para ve zaman kaybınız olmaz.
Yazar: Ahmet Serdar Güldibi
Merhabalar 20 Mayıs 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı NİHAL AKTAY yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Pic Programlama Nedir? başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.
0 yorum:
Yorum Gönder