İsmini Kişilerden Alan Ülkeler

“Bolivya” ''Bolivar'ın ülkesi''

Güney Amerika'nın tarihi en kanlı ve karmaşık ülkesi Bolivya, aslında kendisine ismini veren Simon BOLİVAR'ın en az uğradığı ve uğruna mücadele verdiği yerdir. Bolivya'ya bu adın verilmesi efsane komutan ve Güney Amerika sömürgecilik karşıtı hareketin lideri Simon BOLİVAR'ın kıtanın bu kısmı için bölge ve ülke ayırt etmeksizin verdiği amansız ve destansı mücadelenin anısına ithafen verilmiştir.

Bolivya, Güney Amerika ülkeleri içinde Sosyalist hareketlerin efsane ismi olan Meşhur Gerilla lideri Che GUERA'nın özel birliklerce öldürüldüğü yer olması bakımından ayrı bir yere sahiptir.Tıpkı Bolivar gibi Che de Güney Amerika halklarını tek bir bayrak altında toplamaya çalışmış fakat reel sınır ve gerçekleri değiştirmeye muktedir olmasa da etkileri gerek Güney Amerika'da gerekse de dünyanın diğer yerlerinde halen süren Sosyalizme sempatinin tanrılaştırılan ikonu olmuştur.

“Kolombiya”  ''Kolomb’'un ülkesi''

Kristof KOLOMB'un hiç ayak basmadığı bu ülkeye adının verilmesi ülke isimlerinin kökeni bakımından oldukça ironik olsa gerek. Aslında Kristof KOLOMB’'un hayatının kendisi, ironi ve talihsizliklerin alasını sergiler ; bugün dünyanın süper güçlerine ev sahipliği yapan Amerika kıtasını keşfetmesine rağmen burayı Hindistan sanması tarihin en unutulmaz talihsizliğidir. Kolombiya kırk beş milyonluk nüfusuyla Güney Amerika'nın en etkili ve maden zengini ülkelerinden biridir.Ülke geçmişte olduğu gibi günümüzde de yüksek altın rezervleriyle hayalleri büyüleyen önemli bir yere sahiptir.

“Filipinler” İspanyol Kralı II.Felipe'nin Ülkesi''

Hristiyanlığın Güneydoğu Asya'daki En büyük ülkesi olan Filipinler adını Coğrafi keşiflerin başlatıcısı ve ilk sömürgecilik faaliyetlerini başlatan Avrupa'nın kendi zamanında altını üstüne getiren ismi İspanya kralı II.Felipe'den alır. Adayı ilk olarak İspanyol denizciler keşfetmiş ve uzun yıllar burayı İspanyol hakimiyetinde tutarak İspanyol kültürünün Güney Amerika ve İspanya'dan sonra en yaygın olduğu yer haline gelmesini sağlamışlardır.Ülke 105 milyonu aşan nüfusuyla ve hızla gelişen ekonomisiyle Güneydoğu Asya'nın Cazibe merkezlerinden biridir.

“İsrail”  ''Hz. Yakup ya da Diğer Adıyla Tanrı Adına Güreşen Peygamberin Ülkesi''

Orta Doğu’'nun, daha doğrusu Asya’'nın Afrika'ya açılan kapısı olan İsrail, dünyanın en genç ve tartışılan ülkesidir. 1948 gibi yakın bir geçmişte kurulmasına rağmen, küresel Yahudi sermayesinin de etkisiyle dünyanın elektronik, ilaç , optik, ve silah bilimi gibi son derece kritik sanayilerinde liste başı ülkesi olmayı başarmıştır.

Ülke ismini Hz. Yakub'a verilen bir unvandan alır.Yahudiliğin kutsal metinlerinde geçen bir hikayeye göre Hz. Yakub kavmini Yabbuk Irmağı’ndan karşıya geçirdikten sonra insan siluetinde bir melek kendisine meydan okuyunca bu meydan okumaya karşılık melekle güreşe girişir melek yorulup pes etmek istemsine rağmen onunla akşama kadar güreşmeye devam eder. Bunun üzerine Hz. Yakub'a Tanrı adına güreşen anlamında ''İsrail''( İsra: güreşmek , El: Tanrı) unvanı verilir.

“El Salvador”''Kurtarıcı İsa’'nın Ülkesi''

İlk duyuşta insana ne alaka dedirtebilir; ancak Coğrafi Keşiflerin yaşandığı ve Roma Katolik Kilisesinin gücünü tüm görkemi ve gazabıyla hissettirdiği yıllarda Hz. İsa'nın yeri insanların özellikle de sömürge arayışındaki denizcilerin yaşamında hayati öneme sahipti. Yüzlerce asker kökenli denizcinin bulunduğu kalyonlarda bunlara eşlik eden çok sayıda misyoner din adamı da vardı.

İspanyol Kaşif Pedro de Alvarado Meksika'dan buraya geldiğinde elverişli iklim şartlarının varlığı ve her türden tropikal meyvenin varlığıyla buranın rüyalarda görülen türden bir cennet olduğunu fark etti. Bütün bu güzelliklerin ve nimetlerin kaynağına şükranı yansıtmak için buraya İspanyolca ''Kurtarıcı'' manasında Hz. İsa'nın adını verdi .Ülkenin adının yanı sıra başkentinin de adı Aziz Kurtarıcı anlamında San Salvador konuldu. Kuzey Amerika'yı Güney Amerika'ya bağlayan ülke Ankara ilimiz kadar yüz ölçümüyle yedi milyonluk bir nüfusu barındırması bakımından Amerika kıtasının en yoğun nüfuslu ülkesidir.

“Amerika” ''Amerigo Vespucci'nin Keşfettiği Kıta''

Yeni dünya olarak tanıtılan büyük hayal ve umutların kıtası Amerika, adını kendi kaderini belirleyen bir kahramanın kendisi için harcadığı emek veya ödediği bedelden ziyade bilimsel isimlendirmenin sonucu olarak bu kıtaya ad olmuştur. Ülkenin bulunuşu çok eskiye dayanmasına rağmen İtalyan denizci olan Amerigo Vespucci araştırmaları sonucunda 1507 yıllarında kıtaya keşifler yaparak Amerika kıtası adını almıştır. Kıtanın bulunduğu ilk dönemler de çok büyük olmasından ötürü Yeni Dünya olarak adlandırılmıştır.Kıtanın adının türetildiği 1500'lü yıllarda İtalyan denizci ve haritacı yaptığı seferler sonucunda Amerigo Vespucci'nin Latince söylenişinden Americus Vespucius olan Alman haritacı Martin Waldseemüller tarafından türetilmiş bir ad koyulmuştur.

Amerigo Vespucci kıtaya yaptığı dört seferiyle yazdığı yazılarla veya mektuplarıyla ülkenin tanıtımında çok etkili olmuş ve halkın bilinçlenmesinde önemli rol oynamıştır. Batı yarım kürede adından Yeni Dünya olarak söz ettiren ülke kuzey, güney, orta ve bunlara bağlı olan küçük küçük adalardan meydana gelen bir kıtadır.

Kıtanın adı ilk defa 1538 yıllında Gerardus Mercator tarafından harita üzerinde gösterilmiştir. 18. Yüzyılın sonlarında doğru Amerikan sözcüğü tarih kitaplarında ve Birleşik Devletleri ile kullanılmıştır

Yazar: Erdal Uğur

    





Merhabalar 20 Mayıs 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı MELİHA SEZER yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, İsmini Kişilerden Alan Ülkeler başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.



0 yorum:

Yorum Gönder