Türkçe’de Şiir Türleri
Türkçe’de şiirler işlediği konulara göre gruplara ayrılırlar;
Lirik Şiir, duygusal şiir tipidir. Heyecanlı ve coşkulu anlatımı ile aşk, ayrılık, ölüm, özlem gibi konuları işler. Eski Yunan edebiyatında şairler, şiirlerini lir denilen telli bir müzik aleti eşliği ile söylediklerinden bu tür şiire lirik denilmiştir. Fuzuli, Baki, Yunus Emre, Karacaoğlan, Tevfik Fikret, Yahya Kemal, Ahmet Haşim gibi isimler, lirik şiirin önemli temsilcilerindendir.
Epik Şiir, savaş, kahramanlık ve yiğitlik gibi konuları işleyen, tarihi olayları coşkulu bir şekilde anlatan şiirlerdir. Destanlar, epik şiire örnek verilebilecek en önemli biçimlerden biridir. Mehmet Akif Ersoy, Arif Nihat Asya ve Köroğlu bu şiir türünde eserler vermişlerdir.
Pastoral Şiir, konu bakımından doğa güzelliklerini, doğa sevgisini ve köy yaşamını anlatan şiirlerdir. Abdülhak Hamit, Faruk Nafiz Çamlıbel, Kemalettin Kamu gibi isimlerin eserleri arasında, pastoral şiire örnek olabilecek şiirler de mevcuttur.
Didaktik Şiir, bir konuda bilgi, öğüt veya ahlaki ders vermek amacı ile yazılan şiirlerdir. Öğretici nitelik taşıdığı için duygusal yönü zayıf olan bu şiirlerin en büyük temsilcileri, Nabi, Ziya Paşa, Tevfik Fikret ve Mehmet Akif gibi isimlerdir.
Satirik Şiir, toplum hayatındaki düzensizlikleri, kişilerin hatalarını ve yanlışlıkları konu alan şiir türüdür. Divan şiirinde “hiciv”, Halk edebiyatında ise “taşlama” olarak adlandırılan eserler satirik şiire girer. Alaycı bir dili vardır.
Dramatik Şiir, tiyatro için yazılan şiir türüdür. Dramatik şiir, sahnede canlandırılıyor olması bakımından diğer şiir türlerinden ayrılır. Hayatın acıklı, komik ve korkunç yönlerini konu edinen dramatik şiir, insanlara olayın içindeymiş hissi verir. Namık Kemal, Necip Fazıl, Mehmet Akif, Abdülhak Hamit gibi isimler, bu türün önemli şairleridir.
Yazar: Ayşegül Güngör
Merhabalar 17 Mayıs 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı ADA MIZRAK yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Türkçe’de Şiir Türleri başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.
0 yorum:
Yorum Gönder