Hastalık Hastalığı Nedir?
Hastalık hastalığı, fiziksel açıdan sağlıklı olduğu halde, bireyin en ufak bir ağrıyı bile büyütüp ciddi bir hastalığa yakalandığı / yakalanacağı kaygısını taşıması ve bu konuda korku yaşamasıdır. Tıbbi adı “'Hipokondriyazis”' olan bu hastalık, ciddi ruhsal bozukluğu olmayanlarda görülebildiği gibi depresyon, şizofreni, paranoid gibi ciddi hastalıklarla beraberde görülebilir.
Hastalık hastalığına sahip bazı kişiler bu durumlarının mantıksız olduğu gerçeğini kabul etmeyebilirler. Uzmanlar tarafından herhangi bir hastalığı olmadığı detaylı bir biçimde açıklansa bile yine de kendilerini kaygı duymaktan kurtaramazlar. Şikayetlerine sürekli bir gerekçe bulurlar ve çevresindekileri bu gerekçelere inanmaları için de ikna etmeye çalışırlar.
Neredeyse takıntı şeklinde, tüm dikkatleri kendi bedeni üzerindedir. Küçük bir sivilce veya yarada bile ciddi kaygı duyarlar. Vücudunda bir ağrı olup olmadığını sürekli kontrol ederler. Göğsünde oluşan bir kas ağrısını kalp krizi olarak algılayabilirler veya aşırı yorgunluğun verdiği baş dönmesinin ciddi beyin hastalıklarıyla ilişkili olduğuna inanırlar. Bilmedikleri herhangi bir hastalığın belirtileri hakkında bilgi sahibi olduklarında zamanla bu belirtilerin kendilerinde de oluştuğu hissine kapılırlar. Kendince bir belirti hissettiğinde hemen doktora giderler ve çoğu zamanda sağlıklı olduklarına ikna olmazlar. Sürekli tıbbi yayınları takip ederler, araştırırlar. Sık sık doktor değiştirirler ve başka tedavi seçeneklerini dahi deneyebilirler. Fakat hastalıklarının psikolojik temelli olduğuna inanmadıkları için de psikolog veya psikiyatra gitme gereksinimi duymazlar. Tüm bu davranışlar hastalığın tipik belirtileridir.
Çocukluğunda ciddi bir hastalığa yakalanmış olanlarda, herhangi bir hastalıktan korkan ve bu hastalığa karşı aşırı duyarlı olanlarda, sevdiği bir kişiyi kaybedenlerde, ailesinden birinde hastalık hastalığı var olanlarda bu hastalığın görülme riski yüksektir.
Hastalık hastalığı, hastanın psikiyatrik tedaviye direncinden dolayı zor tedavi edilen hastalıklar arasındadır ancak uygun tedavi yöntemleri ile ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapinin de uygulanmasıyla başarı şansı artmaktadır. Burada önemli olan doktorun hastaya olan tutumudur. Öncelikle hasta ile doktorun çok iyi bir ilişki kurması gerekir. Hastanın doktor doktor dolaşmasını engelleyecek güven sağlanmalıdır. Gerektiğinde örneğin; rahatlatıcı nefes egzersizleri, şimdiki ana odaklanmayı sağlayan tekniklerle ve hayal kurma gibi yöntemlerle de destek verilmelidir.
Yazar: Deniz Taşkın
Merhabalar 15 Haziran 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı SONER KARABAY yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Hastalık Hastalığı Nedir? başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.
0 yorum:
Yorum Gönder