Kiraz Sapı Çayı
Kirazın yalnızca kendisi değil sapı, ağacının kabuğu ve yaprakları da sağlığa çok yararlıdır. Kiraz saplarını atmayıp değerlendirmek lazımdır. Gölgede kurutularak çay yapılabilmektedir.
1 büyük bardak kiraz sapı çayı için 1 yemek kaşığı kurutulmuş kiraz sapı gereklidir. Kiraz sapı dolu bardağa kaynar su dökülerek 5 dakika bekletilip demlenmesi sağlanır. Kiraz sapı çayı hazırdır.
Faydaları
*Sakinleştiricidir
*Susuzluk giderir
*Böbreklere iyi gelir
*İdrar söktürür
*Kan temizleyicidir
*Böbrek taşı oluşumunu engeller
*Kolesterol düşürmeye yardımcıdır
*Vücuttan fazla suyu attırır
*Karaciğere iyi gelir
*Zayıflamaya yardımcıdır
*İdrar yolu enfeksiyonları tedavisine destektir
Kiraz sapı çayı Türkiye’de genellikle zayıflamada kullanılmaktadır. Aslında zor yanan yağları metabolize edip vücuttan atmaya yaradığına dair bilgiler mevcuttur. Ancak yeterli bilimsel araştırma yapılmadığından "kiraz sapı çayı zayıflatır" demek tam doğru değildir. İdrar söktürücü etkisi ve fazla su atmaya yaraması avantajları vardır. Yüksek tansiyonu düşürerek kalp ve damarların aşırı zorlanmasını önler. Böbrek taşı oluşumunu engeller. Detoks etkisiyle toksinler vücuttan hızla attırır.
Kullanım Şekli
Kiraz sapları bol suyla yıkanarak gölgede bir kaç gün bekletilerek kurutulur. Küflenmemesi için mutlaka iyice kurumalıdır. Kurutulmuş kiraz sapları 1 büyük çay bardağı başına 1 yemek kaşığı (15-20 adet) konur. Kiraz saplarını kaynatılmamalı, bardağa konulup üzerine kaynar su eklenerek demlenmelidir. Demlenme süresi 5 dakikadır. Daha fazla bekletmek tadını acıtır. Ekstra C vitamini için taze limon suyu eklenebilir.
Kiraz sapı aktardan hazır alınacaksa, çok kararmamış ve incelmemişleri seçilmelidir. Nem almayan, kuru ve direk güneşle temas etmeyen yerlerde bulundurulmalıdır.
Doz
Kiraz sapı çayından bu faydaları görebilmek için sabah kahvaltısı ve akşam yemekleri öncesi 1'’er bardak içmek yeterlidir. Aşırı tüketimi susuzluk yapar. İshalken ve tansiyon düşüklüğünde içilmemelidir.
Kaynakça:
www.bitkicaylarininfaydalari.com
Yazar: Halil İbrahim Arik
Merhabalar 7 Haziran 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı MUTLU GÜLŞEN yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Kiraz Sapı Çayı başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.
0 yorum:
Yorum Gönder