Tokofobi Nedir? Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Tokofobi, sıkça karşılaştığımız bir vakadır. Bayanların yaşadıkları bu korku yaşamı olumsuz etkilemekte ve depresyon gibi psikolojik problemlere zemin oluşturmaktadır. Doğum yapma korkusu olarak da adlandırılan bu vaka, son zamanlarda sıklıkla görülmektedir. Hamile kalmaya korkan bayanlar ve doğum yapmaya korkan bayanları kapsamaktadır. Normal ve sıradan bir olgu gibi görünse de temelinde ciddi psikolojik sorunlar taşımaktadır. Kadınların son zamanlarda normal doğum yerine sezaryeni tercih etmesi tokofobinin getirdiği bir olgudur.
Tokofobi türleri vardır ve bu türlerin reaksiyonları da değişiklik göstermektedir. Premer, Hamilelik dönemi depresyonuna eşlik eden ve sekonder tokofobi olarak çeşitlenmektedir. Premer tokofobi, daha fazla görülen ve genelde pek önemsenmeyen, fakat ciddi travmalara neden olabilecek bir türdür. Yeni evlenen çiftlerde ve ilk defa çocuk sahibi olacak olan hanımların yaşadıkları bir durumdur. Gebe kalmaya korkan anne adayı, doğum korkusundan, çocuğunu düşürme eyleminde bulunabilir. Hatta kürtaj olarak hamileliğine son vermek ister. Sekonder tokofobi de ise durum daha farklıdır. Daha çok üst üste düşük yapan kadınları etkise altına almaktadır. Ya da bebeği ölü doğan, kürtaj olan bayanlarında sıklıkla yaşadıkları bir korku biçimidir. Doğum esnasında çok acı çeken ve olumsuz durumlar ile karşılaşan hanımları da kapsamaktadır.
Hamilelik dönemi depresyona eşlik eden tokofobi, gebe kalma korkusu olmayan ve başta hamile kalmada herhangi bir endişe duymayan, korkmayan kişilerde görülmektedir. Korku ve kaygılar doğumun son aylarında kendini gösterir ve kadın hormonlarının hassaslaştığı bir dönemi kapsadığı için ağır depresyon gibi olumsuzluklar ile karşılaşabilen bir türdür. Tokofobi, anne adayının yaşadığı ortam ve yaşam ile de şekillenebilir. Eşinin ve çevresinde kişilerin olumsuz tepkisi ile karşılaşan ve doğum korkusu ile bir araya gelen durumlar, kadınları daha derin buhranlara itebilmektedir. İlk çocuğunu doğuracak olan kadınlar, bu korku türünden daha fazla etkilenmektedir. Etraftan duydukları ve yakınlarından şahit oldukları kötü anlatımlar ve yaşananlar, annenin kaygı duymasına neden olabilmektedir. Genetik eğilimi olan ve ailesi, yakınlarında psikolojik hastalıklar görülen kişilerde, tokofobi yaşama olasılığı yüksektir. Son zamanlarda daha fazla görülmesinin bir sebebi de sakat çocukların daha fazla olması ve sakat kalma risklerin artmış olmasıdır. Anne bebeğinin sakat ya da sağlıksız doğacağından aşırı şekilde endişe duymaktadır.
Hamilelik esnasında aşırı şekilde agresif ya da hassas iseniz, uyku problemleriniz varsa, hayattan kopmuş bir tavır takınıyorsanız, yeme alışkanlıklarınızda hissedilir bir değişiklik varsa, ailenize ve etrafınızdaki kişiler ile iletişim problemi yaşıyor iseniz, kendinizi sürekli yorgun ve bitkin hissediyorsanız, enerji kaybınızda azalmalar varsa, gün boyu sık sık ağlıyor ve kötü rüya, kâbus görüyor iseniz, panik atak gibi kalp çarpıntıları yaşıyorsanız, sizde tokofobi problemini yaşayan kişilerden biri olabilirsiniz.
Tokofobi problemini doğum esnasında göz ardı etmemek, kadınların daha rahat ve sağlıklı bir doğum yapmasına ve psikolojik olarak da iyi olmasına katkı sağlar. Doğumdan korkan ve korktuğu için ameliyat ile doğum isteyen hanımlara terapi desteği verilmelidir. Uzmanlar, doğumun doğal bir süreç olduğunu uygun bir dille anlatmalıdırlar. Duyduklarının ve öğrenmiş olduğu bazı kötü olguların gerçekçi olmadığını, anne adayına anlatılmalıdır. Bu esnada ise çevredeki kişilerin yaşanan kötü olayları, hamile olan ve bebek sahibi olmayı düşünen kişiler ile paylaşmamasında fayda vardır.
Yazar: Elif Açıkgöz
Merhabalar 9 Haziran 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı AKAY PEKEL yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Tokofobi Nedir? Oluşma Nedenleri Nelerdir? başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.
0 yorum:
Yorum Gönder