Detoks Nedir? Faydaları Nelerdir?

Detoks; yediğimiz besinlerden ya da aldığımız nefesle birlikte gelen zararlı atıkların dışarı atılmasıdır. Vücudumuzdaki toksinlerden arındırma da denilebilmektedir. Hastalık oluşturacak ve organlarımızı olumsuz etkileyecek zararlı atıklardan kurtulmamızı sağlayan bu yöntem, aynı zamanda vücudun dinlenmesini ve sağlığa kavuşmasını da sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini temizleyen ve daha güçlü bir bünyeye sahip olmamızı sağlayan detoks, besinlerde de bulunmaktadır. Aynı zamanda belirli teknikler ile de detoksun olumlu etkisinden yararlanılmaktadır.

Detoxikation kavramının kısaltması olan yöntem, Latince kökenlidir. Asıl manası, zehir atımı’dır. Fakat bu kavram günümüzde kısaltılmış bir şekilde kullanılmaktadır. Eski çağlardan beri uygulanan bu yöntem, en doğal tedavi yöntemi olarak da tarihte ve günümüzde yer almıştır. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal arınmayı sağlayan bu metot, kişinin ömrünü uzatmakta ve yaşlılık belirtilerini geciktirmektedir.

Metobilazmayı yavaşlatan ve deforme eden zararlı atıklar, fizyolojik dengenin bozulmasını sağlar. Buda beraberinde birçok hastalık ve sorun oluşturur. Solunum yolu ya da besinler aracılığı ile alının toksinler, yaşlanmayı hızlandırır ve cilt sorunlarına zemin oluşturur. Kişi sürekli halsiz olur ve solunum yolu ile oluşan hastalıklara daha çabuk etkilenir. Sağlıklı beslenmeyen kişilerin mutlaka detoksa ihtiyacı vardır. Zararlı atıklar, ağrılara, yorgunluğa, asabiyete, baş ağrısına, net görmeme sorununa, kabızlığa, boyun tutulmaları, gribal enfeksiyonu sık sık yaşamaya, uykusuzluğa, göğüs ağrıları ve hırıltısına, öksürük, deri döküntüsü, ağız kokusu, bağışıklık sisteminin zayıflaması, baş dönmesi, hazımsızlık, bağırsaklarda problem, bulantı, kusma ve bayılma gibi birçok soruna davetiye çıkarmaktadır. Kişi, bu tür reaksiyonları sıklıkla yaşıyor ise mutlaka detoks yöntemini uygulamalıdır. Bu gibi durumlarda vücudun temizlenmeye ve zararlı atıklardan arınmaya ihtiyacı vardır.

Detoks yönteminin yapılma aşamaları vardır. Bu yöntemin çeşitleri vardır ve süre ise bu çeşitlere göre değişiklik göstermektedir. Total oruç, haftanın bir günü katı bir şey yememe, tek yönlü beslenme, bazik beslenme gibi türlere ayrılmaktadır. Total oruç türünde kişi, en az 5 en fazla 21 gün oruç tutarak zararlı etkenlerden arınabilir. Yılda bir ya da iki kez bu çeşidin uygulanması gerekmektedir. Tek yönlü beslenme çeşidinde ise, sizin belirleyeceğiniz haftanın bir gününde, sadece çiğ besin ya da meyve tüketilir. Haftanın bir gününde katı bir şey yememe türü, süresiz olarak uygulanarak, toksinlerden temizlenebilirsiniz. Ve son olarak bazik beslenme çeşidinde, en az 7 gün en fazla 21 gün uygulanmaktadır. Yılda birkaç defa uygulanabilmektedir. Ve bu yöntemleri uygularken asitli besinlerden uzak durmak gereklidir. Egzersiz yapmak ise faydalı olacaktır.

Detoks yönteminin bazı kuralları vardır. Bu kurallar içerisinde en önemlisi solunan hava mutlaka temiz olmalıdır. Kanda oksijen miktarının düşük olması, detoks uygulamasına engel olabilir. Yenilenler organik olmalıdır ve toksin içermemelidir. Aşırı zayıflar, 16 yaşından küçükler, hamile ve emzirme döneminde olan bayanlar, ilaç tedavisi olanlar, ileri yaşlarda olanlar, akut tedavi görenler, psikolojik sorunları olanlar, ağır işlerde çalışanlar, ameliyatlılar, ciddi rahatsızlığı olanlar, Hipertiroid den dolayı tedavi görenler, kemik hastaları detoks uygulamasından zarar görecek kişiler arasında yer almaktadır. Yani bu kişilerin, bu yöntemi kullanmaları sakıncalıdır.

Yazar: Elif Açıkgöz

    





Merhabalar 16 Mayıs 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı EROL BİLDİK yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Detoks Nedir? Faydaları Nelerdir? başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.



0 yorum:

Yorum Gönder