Hidrojen Kullanımınında Güvenlik

Diğer yakıt veya enerji taşıyıcıları gibi hidrojen de iyi taşınmadığı veya kontrol edilmediği durumlarda bazı riskler taşır.Hidrojenin riski benzin,propan, veya doğalgaz gibi yakıtlarla karşılaştırılarak göz önüne alınmalıdır.Hidrojenin özel fiziksel karakterleri diğer yaygın yakıtlardan oldukça farklıdır.Bu özelliklerden bazıları hidrojeni daha az tehlikeli yaparken bazıları da belli durumlarda onu çok daha tehlikeli yapabilir.

Hidrojen en küçük molekül olduğundan dolayı küçük boşluklardan çok hızlıca sızabilme durumu vardır.Yoğunluk,viskozite ve yayılma katsayısı gibi özelliklerden dolayı hidrojen doğalgaza oranla delikler veya boşluklardan 1,26 ile 2,8 kez daha hızlı kaçabilir.Ancak doğalgazın birim hacme düşen enerji yoğunluğu hidrojenden 3 kat daha fazla olduğu için sonuç olarak doğalgaz aynı miktardaki bir boşluktan daha fazla enerji bırakacaktır.

Eğer herhangi bir nedenden dolayı bir sızıntı oluşursa hidrojen diğer yakıtlara oranla çok daha hızlı yok olacak ve böylece tehlike azaltılmış olacaktır.Hidrojen hava karışımı oldukça geniş bir yanma aralığı olan 4-75 % aralığında yanar.
Bugün uçaklarda kullanılan yaktın kaza ile yanmasından aşırı sıcaklık ve duman oluşmakta ve bunun sonucunda bir çok insan yaşamını yitirmektedir. Yakıt olarak hidrojenin kullanılması durumunda, yandığında havadaki oksijenle birleşerek su-su buharından başka bir gaz çıkmayan hidrojen alevi, aynı zamanda çok az ısı yayar. Bu nedenle doğrudan alevle temas edilmediğinde tehlike yoktur. Hava içinde alev alma sınırı, patlama enerjisi, alev sıcaklığı ve atık ürün gibi değişkenler göz önüne alındığında, fosil yakıtların güvenlik katsayılarının 0.5-0.80 arasında olmasına karşın, hidrojen için, daha yüksek (1 dolayında) bir güvenlik olduğunu açıkça göstermektedir.

Sonuç olarak hidrojen diğer yakıtlar gibi bazı riskler taşır.Ancak bu genel görüşe rağmen doğalgaz veya benzine oranla çok daha azdır.Bir örnek olarak 19. yüzyılda ve 20.yüzyılın başlarında hidrojen Avrupa ve Amerika'da bir endüstriyel gaz olarak yaygınca kullanılmış ayrıca uzay programlarında da oldukça geniş yer bulmuştur.


Hidrojen ve Doğalgazın Sızdırma Oranı Özellikleri


Hidrojen ve Benzinli 2 Arabanın Güvenlik Karşılaştırması

Şekilden de görüldüğü üzere hidrojen çok hafif bir gaz olduğu için 90 saniye gibi çok kısa bir süre içerisinde atmosfere karışıyor ve araç patlamadan kurtuluyor. Oysa ki yakıtı benzin olarak kullanan araç 140 saniye sonunda yakıt deposunu henüz boşaltamadığı için patlıyor.

    





Merhabalar 15 Mayıs 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı NURBANU OZAT yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Hidrojen Kullanımınında Güvenlik başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.



0 yorum:

Yorum Gönder