Tınaztepe Mağaraları

Bilinenin aksine Tınaztepe Mağarası, bir değil iki mağaradan oluşur. Bu mağaraların girişleri birbirine çok yakındır. Birbirlerine paralel olarak uzanan bu mağaraların, bağlantıları yoktur. Mağaranın girişinden yaklaşık 350 m uzaklıkta bir tesis kurulmuştur ve bu tesisten aldığınız bilet ile mağaraları ziyaret edebiliyorsunuz.

Her iki mağarada yaklaşık 1,5- 2 saat arasında gezilebiliyor. Dışarıya oranla mağaranın içi çok daha soğuk olduğu için yanınıza mutlaka kalın bir üst almalısınız.

Tınaztepe Mağaralarının Keşfi

Fransız bir bilim adamı olan Michel Bakalowichz 1968 yılında ki araştırmaları sırasında Tınaztepe Mağaraları’nı bulmuştur. Yaptığı tıbbi araştırmalar sonucunda ise mağaraların havasal ortamında, astım hastalarını doğal olarak iyileştirme özelliği olduğunu tespit etmiştir.

1970 yılında ise Yves Cousteau'nun ekibi, Suğla Gölü ve bu gölün bağlantılarını, bu gölü besleyen su altı kaynaklarını araştırırken, bu bölgeye gelmişlerdir. Tınaztepe Mağaraları’nın Fasıl Boğazı ile olan bağlantısını keşfetmişlerdir. Bu araştırmalarda, yer altı göllerinin uzunluğunun 22 km olduğunu belirlemişlerdir.

Tınaztepe Mağaralarının Coğrafi Konumu

Tınaztepe Mağaraları, Konya iline bağlı olan Seydişehir'de bulunmaktadır. Konya – Alanya yolu üzerinde bulunan mağaralara Mortaş alüminyum tesisi tarafından yaptırılmış, tesis yolundan gidilebilmektedir. Ana yola çok yakın olması sebebiyle ulaşımı oldukça kolaydır. Tınaztepe’'nin güneybatıda bulunan yamaçlarında yer alır.

Tınaztepe Mağaralarının Fiziki Özellikleri

Tınaztepe Mağaraları’nda büyük olan mağaranın uzunluğu yaklaşık 1650 metredir ve derinliği de 65 metre civarında olan Tınaztepe mağarası aktif ve fosil olarak iki bölüme ayrılmaktadır. 230 milyon yılda oluşan mağaralar, karstik yapıya sahipler. Yer altı sularının ve zaman faktörünün etkileri ile oluşmuş mağaralar içinde şelale, göl ve bir ırmak barındırıyor.

Tınaztepe mağaralarının fosil bölümünde, sayısı beş olan göller, bahar aylarında ancak bot ile geçilebilmektedir. Sular azaldıkça, sonbahar dönemlerinde yürüyerek gezilebilir. Beş göl geçildikten sonra, büyük Tınaztepe mağarasında, 30 metrelik bir iniş bölümü vardır. Bu 30 metrelik bölüm geçildikten sonra büyük salona gelinir. Mağaranın bu bölümünde göl bulunmaktadır ve altında, Tınaztepe Düden Şelalesi bulunmaktadır. Bu şelalenin uzunluğu 1550 metredir ve derinliği 150 metre civarındadır.

Tınaztepe Düden Şelalesi’ne, yıl boyunca su girişi bulunmaktadır. Mağaranın içerisinde, milyon yıllarca oluşmuş sarkıt ve dikitler ve göz kamaştırıcı traverten oluşumlar bulunmaktadır. Magmatik ve tortul kalıntılarla oluşmuş kayaçlar, çeşitli madenlerin izleri de, mağara duvarlarında taşımaktadır. Küçük Tınaztepe Mağarası ise büyük mağaraya oranla daha sade oluşumlar taşımakla birlikte, jeolojik açıdan aynı özelliklere sahiptir. Yürüyerek gidilebilir mesafesi 1530 metre civarındadır. Kaptan Cousteau Dünya harikaları kitabında bu iki mağaraya da yer vererek, oluşumları hakkında bilgileri tüm dünya ile paylaşmıştır.

Tınaztepe Mağaralarının Günümüzdeki Durumu

Tınaztepe Mağaraları’nda, girişten başlayan ve mağaranın tamamında yürüyüşümüzü kolaylaştırmak için yapılmış, demir bir iskele yol bulunmaktadır. Bu yürüyüş yolu yaklaşık 1,5 km civarındadır. Bazı bölümlerinde merdiven bulunan bu yol, genel olarak düz bir şekilde yapılmıştır. Bu yol sayesinde kaybolma ya da yanlış bir yere gitme riski ortadan kaldırılıyor.

İç aydınlatma yapılmış Tınaztepe Mağarası’nın yüksekliği gezinti boyunca değişiklik gösterir. Kimi yerde 65 metre olan mağaranın yüksekliği, bazı bölümlerde başınızı eğmeniz gerekecek kadar düşmektedir. 230 milyon yıllık oluşumu sırasında Tınaztepe mağaralarında, binlerce farklı görünüm, renk ve şekilde oluşumlar ortaya çıkmış ve bu oluşumlar tüm görenleri büyüleyecek kadar güzel bir görünüme sahiptir. Mağaranın son bölümünde yer alan devasa kapalı alan ve yeraltı gölü, ender bulunabilen güzellikteki doğal oluşumlardan biridir. Tınaztepe Mağaraları’ndan küçük olanını, eğer büyük olan Tınaztepe Mağarası’ndan sonra görecekseniz, beklentinizi çok yükseltmeyin. Çünkü büyük Tınaztepe Mağarası’nın büyüleyici güzelliğinden sonra, biraz daha mütevazi bir görüntü sunmaktadır.

Kaynakça:

www. tinaztepemagarasi.com

wikipedia

Yazar: Ensar Türkoğlu

    





Merhabalar 17 Mayıs 2016 tarihli bu bilgi verici yazımızı ÖZLEN ALTUNTAŞ yazarımız Bilgi Ustamız sitemizde, Tınaztepe Mağaraları başlıklı konu hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı kendisine teşekkür ederiz.



0 yorum:

Yorum Gönder